Grzybobranie: podstawowe informacje
Grzyby – ich różnorodność i bogactwo gastronomiczne sprawiają, że są one bardzo cenione w kuchni, ponieważ są autentycznymi przysmakami o wielu możliwościach kulinarnych. Doświadczenie samodzielnego zbierania grzybów jest bardzo satysfakcjonujące, ale jest kilka rzeczy, o których należy pamiętać. Podstawowym aspektem, o którym musi pamiętać grzybiarz jest poszanowanie środowiska naturalnego. Naszym obowiązkiem jest dbać o środowisko, szanować wszystkie gatunki roślin i zwierząt. Bo w zbieraniu grzybów chodzi również o to, aby cieszyć się naturą.
Jesień to najlepszy czas na chodzenie na grzyby. Po letnich upałach, a przed zimowymi mrozami, jesienią temperatury stają się łagodniejsze, dni krótsze, a przede wszystkim wzrasta wilgotność powietrza. Najlepszą porą roku jest jesień, kiedy nie ma dużych kontrastów temperatur, ponieważ zbyt duży wzrost temperatury w ciągu dnia może być szkodliwy dla wzrostu. Typowe dla końca lata opady deszczu i spadek temperatur powodują wzrost wilgotności powietrza na terenach naturalnych, które już same w sobie są wilgotne. Zazwyczaj sezon grzybowy zaczyna się ponownie po pierwszych deszczach, które odświeżają atmosferę, ale konieczne jest, aby nie było nocnych przymrozków i silnych wiatrów.
Podstawowe wyposażenie na grzybobranie
Co jest potrzebne do pójścia na grzyby? Po pierwsze, podstawowe rzeczy, których używasz podczas zwykłej wędrówki po lesie: wygodne i bezpieczne ubranie. Dobre obuwie dostosowane do naturalnego podłoża, odzież chroniąca przed zimnem i zapewniająca dobrą swobodę ruchów oraz ewentualnie ochrona przeciwdeszczowa.
Do zbierania grzybów niezbędne są dwa elementy: koszyk i nóż. Zebrane grzyby powinny być przewożone w wiklinowym koszu, nigdy w plastikowych torbach, które uniemożliwiałyby dostęp powietrza, a tym samym psułyby je. Kosz pozwala również na wypadanie zarodników podczas chodzenia z nimi. W przypadku wypraw w bardziej odległe rejony, trudny teren lub kilkudniowe wyprawy możemy uzupełnić nasz ekwipunek o inne elementy. Mapa i kompas są zawsze zalecane podczas pobytu na łonie natury, jak również latarki, butelki z wodą i apteczka pierwszej pomocy. Następnie pojawia się pytanie, w jakie miejsce wybrać się na zbieranie grzybów. Jednym z najlepszych miejsc do rekreacyjnego zbierania grzybów są góry – oto dlaczego.
Jak przechowywać grzyby w domu?
Najlepszym sposobem, aby zachować pełny smak grzybów jest spożywanie ich tak szybko, jak to możliwe. Aby nie zepsuły się zbytnio w domu, można je przechowywać w lodówce do kilku dni. Najlepiej ułożyć je na półmisku, nie układając ich w stosy, plastrami do dołu i bez przykrycia. Aby zachować je na dłużej, można je zamrozić. Należy je uprzednio oczyścić i dobrze i delikatnie wysuszyć. Możemy je pokroić w plasterki i zamrozić na surowo lub blanszować w całości przez jedną lub dwie minuty. Po zblanszowaniu można je również przechowywać w przetworach z oliwy z oliwek.
Warto również nauczyć się prawidłowej techniki wycinania grzybów, tak żeby nie zniszczyć ściółki i mogły na niej wyrosnąć kolejne dorodne grzyby.